Osuda napada na Haver!

Najoštrije osuđujemo napad koji se desio na prostorije jevrejske organizacije Haver, 07.11.2023. godine. Na vratima, u hodniku i ulazu ispisani su grafiti "Haver marš iz Srbije", "Izrael ubija decu", "Sloboda Palestini" i "Dole cionizam - dole antisemitizam". Od nadležnih institucija države Srbije tražimo da identifikuje napadače na prostorije organizacije Haver i da ih procesuira u skladu sa zakonom.

Posebno nas zabrinjava činjenica da je porastao broj napada koji su motivisani antisemitizmom i islamofobijom od kada je počeo Izraelsko-palestinski sukob. To je trend kako na globalnom, tako i na lokalnom nivou.

U Srbiji je bilo par antisemitskih napada koji nisu sankcionisani tokom ove godine.

Napad izraelskih oružanih snaga na okupiranu palestinsku teritoriju pojasa Gaze u vidu odmazde zbog napada terorističke organizacije Hamas na Izrael ne sme da bude razlog za napade kako na Jevreje, tako i na muslimane.

I ovom prilikom tražimo kako oslobađanje izraelskih talaca i palestinskih političkih zatvorenika, tako i povlačenje izraelske vojske sa okupiranih palestinskih teritorija na kojima u sklopu kolektivnog kažnjavanja najviše stradaju žene i deca.

Podsećamo da smo više puta tražile da se sankcioniše govor mržnje koji je zasnovan na antisemitizmu i da se negiranje Holokausta proglasi krivičnim delom.

U Beogradu, 09.11.2023.
Žene u crnom
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
Savez antifašista Srbije