Ženska mirovna grupa feminističko - antimilitarističke orijentacije

Uvek neposlušne, i dalje na Ulicama...

Žene u crnom – 30 godina otpora

9. oktobra 1991. godine prvi put smo izašle na ulice Beograda – tada smo započele nenasilni otpor ratu i politici srpskog režima. Do sada smo organizovale oko 2 500 akcija na ulici. I dalje smo na ulicama...
Žene u crnom/ŽUC su aktivistička grupa i mreža feminističko-antimilitarističke orijentacije, koju čine žene, ali i muškarci različite generacijske i etničke pripadnosti, obrazovnog nivoa, socijalnog statusa, životnih stilova i seksualnih izbora.

Pročitajte više...

Saopštenje povodom napada na Dejana Anastasijevića


Još jedan u nizu fašističkih napada na predstavnike/ce civilnog društva, branitelje/ke ljudskih prava, promotere/ke drugačijeg vrednosnog sistema, jeste i napad na novinara nedeljnika Vreme, Dejana Anastasijevića.
U državi, koja još uvek nije otkrila inspiratore, naredbodavce i izvršioce ubistva novinara Slavka Ćuruvije, koja šalje u zatvor novinara Željka Bodrožića, koja dozvoljava i toleriše otvorene pretnje smrću novinaru Dinku Gruhonjiću, napad na Dejana Anastasijevića predstavlja poziv nacističkim i klerofašističkim grupama da se obračunaju sa neistomišljenicima.
U ulici u kojoj stanuje Dejan Anastasijević, jutros u 2.50h, na simsu prozora njegovog stana eksplodirala je ručna bomba "kašikara". Dejan Anastasijević je pisao o masakrima koje su srpska vojska i policija počinile 1998. u reonu Drenice na Kosovu, bio je svedok na suđenju Slobodanu Miloševiću u Haškom tribunalu, radio na dokumentarnom filmu "Jedinica"...
Ovakvi mučki napadi delo su onih koji ne žele da prihvate činjenicu da je režim S. Miloševića bio zločinački, da su u naše ime počinjeni nebrojeni zločini. Zato su na meti napada građani i građanke koji/e traže odgovornost za zločine počinjene u naše ime.
Zahtevamo hitnu reakciju svih nadležnih državnih organa da se pronađu i kazne počinioci ovakvog gnusnog akta.
I dalje ćemo se zalagati za drugačiju Srbiju, lišenu straha i nasilja, oslobođenu od zločinaca koji slobodno šetaju zemljom.

14. april 2007. Beograd
Žene u crnom