Ženska mirovna grupa feminističko - antimilitarističke orijentacije

Uvek neposlušne, i dalje na Ulicama...

Žene u crnom – 30 godina otpora

9. oktobra 1991. godine prvi put smo izašle na ulice Beograda – tada smo započele nenasilni otpor ratu i politici srpskog režima. Do sada smo organizovale oko 2 500 akcija na ulici. I dalje smo na ulicama...
Žene u crnom/ŽUC su aktivistička grupa i mreža feminističko-antimilitarističke orijentacije, koju čine žene, ali i muškarci različite generacijske i etničke pripadnosti, obrazovnog nivoa, socijalnog statusa, životnih stilova i seksualnih izbora.

Pročitajte više...

Kristalna noć i bodljikava žica – trajni beleg Evrope?

Žene u crnom, Autonomni ženski centar, Inicijativa mladih za ljudska prava i Savez antifašista Srbije organizuju protestnu akciju, pod nazivom „Kristalna noć i bodljikava žica – trajni beleg Evrope?“, u okviru obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma. Akcija će se održati 9. novembra (petak), u Knez Mihailovoj ulici (kod Ruskog cara), od 11,30 do 12,30 časova.

Tog dana se navršava 80 godina od kada je počeo veliki pogrom Jevreja u nacističkoj Nemačkoj, poznat kao „Kristalna noć“, koji je bio prvi korak u sistematskom progonu i masovnim ubistvima Jevreja širom Evrope.

Osamdest godina kasnije, živimo u okolnostima u kojima današnji akteri političkih procesa u značajnom broju evropskih država podstiču nove oblike fašizma, što je posebno vidljivo u njihovom odnosu prema izbeglicama i migrantima, koji su izloženi progonu, isključivanju i rasizmu.

U Srbiji se, kao i u čitavoj regiji, militarizuje izbeglička tragedija – zatvaraju se granice, deportuju se izbeglice, demonizuju se i iskorišćavaju izbeglice i migranti. Takođe, proizvodi se strah i ograničavaju se građanske i medijske slobode u ime tzv. bezbednosti. Režim Srbije, uz podršku ultradesničarskih stranaka podržava ovu ksenofobičnu, militarističku politiku i čini sve da oteža život ljudima koji bežeći od rata traže spas u Srbiji ili kroz nju prolaze prema granicama EU.

Osim prema izbeglicama i migrantima, na udaru srpskog režima i državnih medija su svi koji misle drugačije i koji ukazuju na neuspehe u vezi sa konkretnim političkim zadacima, poput rešavanja pitanja zapošljavanja, zdravstva, obrazovanja, bezbednosti pojedinaca, vladavine prava i ljudskih prava.

Da se fašizam vraća u nekoj novijoj formi u Srbiji svedoči i činjenica da se rehabilituju kvislinzi iz Drugog svetskog rata, relativizuje i normalizuje fašizam i jačaju neofašistički i ultradesni pokreti, negiraju zločini počinjeni u naše ime i genocid u Srebrenici, a počinioci tih zločina glorifikuju na nivou države i društva.

Smatramo da su ovako opasne pojave u Srbiji i pojedinim državama EU, koji su inspirisani od strane populističkih, političkih snaga koje svesno ugrožavaju demokratski poredak, razlog da ustanemo i kažemo da smo:

Protiv fašizma, novih kristalnih noći, bodljikavih žica i ograda!

Za dobrodošlicu izbeglicama! Za solidarno lice Evrope!

U Beogradu, 09.11.2018.