Ženska mirovna grupa feminističko - antimilitarističke orijentacije

Uvek neposlušne, i dalje na Ulicama...

Žene u crnom – 30 godina otpora

9. oktobra 1991. godine prvi put smo izašle na ulice Beograda – tada smo započele nenasilni otpor ratu i politici srpskog režima. Do sada smo organizovale oko 2 500 akcija na ulici. I dalje smo na ulicama...
Žene u crnom/ŽUC su aktivistička grupa i mreža feminističko-antimilitarističke orijentacije, koju čine žene, ali i muškarci različite generacijske i etničke pripadnosti, obrazovnog nivoa, socijalnog statusa, životnih stilova i seksualnih izbora.

Pročitajte više...

Stop turskoj agresiji na Siriju!

Žene u crnom će u utorak, 15. oktobra 2019. godine od 12h do 12.30h održati protest u crnini i ćutanju ispred ambasade Turske, u Beogradu, u Krunskoj ulici, povodom turske agresije na Siriju.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, je u utorak 08. oktobra 2019. godine, pokrenuo vojnu kampanju vazdušnih udara na teritoriju severne Sirije koja predstavlja autonomnu oblast pod kontrolom kurdskog stanovništva. U turskoj agresiji je do sada ubijeno i ranjeno više ljudi.

Turska je izvršila agresiju na onaj region Sirije, gde se nalaze brojne izbeglice, kojima su Kurdi pružili utočište, kako od režima Bašara al-Asada, tako i od Islamske države. Broj izbeglica u ovom regionu je veći od 100.000. Ova vojna agresija ima za cilj uništenje kako kurdske autonomije, tako i kurdskog stanovništva. Ovo je još jedan u nizu vojnih napada koje je Turska preduzela protiv autonomne kurdske oblasti na severu Sirije, pod parolom borbe protiv „terorizma“, a u stvari, sa ciljem da uništi kurdsku autonomiju. Turski predsednik je rekao da ova vojna operacija ima za cilj „da spreči stvaranje terorističkog koridora“.
Tursku agresiju na Siriju osudile su mnoge zemlje i organizacije. Ali, niko od njih nije učinio ništa više od osude na rečima, niko nije otišao dalje u preuzimanju konkretnih koraka kako bi se zaustavilo besomučno ubijanje nedužnih civila.

I ovom prilikom:
- Zahtevamo od nadležnih institucija države Turske da zaustave oružanu agresiju na autonomnu kurdsku oblast na severu Sirije.
- Tražimo od zapadne međunarodne zajednice da učini sve što je u njenoj moći da izvrši pritisak na Vladu Turske da prestane da krši međunarodno humanitarno pravo i povuče svoje vojne trupe.
- Pozivamo istražitelje Međunarodnog krivičnog suda da sprovedu istragu koja bi se završila podizanjem optužnica za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti protiv zvaničnika kako turske vojske, tako i turskog predsednika Erdogana.

U Beogradu, 14. oktobar 2019.