Ženska mirovna grupa feminističko - antimilitarističke orijentacije

Uvek neposlušne, i dalje na Ulicama...

Žene u crnom – 30 godina otpora

9. oktobra 1991. godine prvi put smo izašle na ulice Beograda – tada smo započele nenasilni otpor ratu i politici srpskog režima. Do sada smo organizovale oko 2 500 akcija na ulici. I dalje smo na ulicama...
Žene u crnom/ŽUC su aktivistička grupa i mreža feminističko-antimilitarističke orijentacije, koju čine žene, ali i muškarci različite generacijske i etničke pripadnosti, obrazovnog nivoa, socijalnog statusa, životnih stilova i seksualnih izbora.

Pročitajte više...

Nikada nećemo zaboraviti zločin u Topčideru

Povodom 15 godina od zločina u Topčideru – ubistva dvojice vojnika na redovnom služenju vojnog roka, 5. oktobra 2004. godine, Žena u crnom su u saradnji sa Fondom za humanitarno pravo i Inicijativom mladih za ljudska prava organizovale dva protesta, 5. oktobra 2019. godine.

Jedan protest je organizovan ispred ulaza u vojni objekat Karaš, kasarne u Topčideru, gde smo bile zajedno sa porodicama žrtava. Tu je istaknut transparent Nikada nećemo zaboraviti zločin u Topčideru, i položeno je cveće.

Drugi protest je organizovan ispred Ministarstva odbrane i ispred Vlade Republike Srbije. Na tom protestu su istaknuti sledeći transparenti:

Nikada nećemo zaboraviti zločin u Topčideru, Odgovornost, Pamtimo Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, dok su ispred Vlade istaknuta još dva transparenta:

Otkrijte ubice vojnika! i Šta je uradila vaša komisija? Takođe, tom prilikom istaknuto je i ogledalo na kome je pisalo Topčider.
Ovim protestima prisustvovalo je više od dvadeset aktivistkinja i aktivista, kao i Žene u crnom iz Belgije.

Protesti su prošli uz policijsko obezbeđenje i bili su medijski propraćeni.

Institucije 15 godina ne rasvetljavaju zločin u Topčideru: Ima li istine i pravde za ubijene gardiste? - Insajder
Protest NVO ispred Ministarstva odbrane zbog ubistva gardista - N1


Nikada nećemo zaboraviti zločin u TopčideruNikada nećemo zaboraviti zločin u TopčideruNikada nećemo zaboraviti zločin u Topčideru