Ženska mirovna grupa feminističko - antimilitarističke orijentacije

Uvek neposlušne, i dalje na Ulicama...

Žene u crnom – 30 godina otpora

9. oktobra 1991. godine prvi put smo izašle na ulice Beograda – tada smo započele nenasilni otpor ratu i politici srpskog režima. Do sada smo organizovale oko 2 500 akcija na ulici. I dalje smo na ulicama...
Žene u crnom/ŽUC su aktivistička grupa i mreža feminističko-antimilitarističke orijentacije, koju čine žene, ali i muškarci različite generacijske i etničke pripadnosti, obrazovnog nivoa, socijalnog statusa, životnih stilova i seksualnih izbora.

Pročitajte više...

Izveštaj sa Osmomartovskog protesta

U četvrtak 8. marta, održan je protesni marš "Smrt Fašizmu- sloboda ženama", koji su organizovale Mreža Žene protiv nasilja, Labris - organizacija za lezbejska ljudska prava, Rekonstrukcija Ženski fond, Astra, Romska ženska mreža, Mreža Žena u crnom Srbije, Mreža žena Rasinskog okruga, Levi samit Srbije i Konsultacije za lezbejke. Osmomartovski marš bio je deo šire internacionalne akcije žena koja se okupila oko "Feminističkog štrajka".

Marš je krenuo od Trga Republike do Centra za kulturnu dekontaminaciju, sa stajanjim kod Vlade Republike srbije. Okupljanje je počelo u 17h, kada je nastupio hor "Naša pesma", zatim su nastupile bubnjarke. Na samom kraju pročitan je proglas u kome se između ostalog navodi:

I ove godine marširamo protiv opresivnih politika patrijarhata i kapitalizma koje nas, kao žene, ugrožavaju. Davno izvojevana prava i slobode koja su nam u nasleđe ostavili Antifašistički front žena i socijalistička modernizacija, a koja su radila na stvaranju uslova za dostojanstven život žena, pod konstantnim su udarima retrogradnih tendencija desničarskih politika. Ženski pokret od svog osnivanja nastavlja da se suprotstavlja svim praksama koje žene zadržavaju u potlačenom položaju.

Takođe pročitan je i proglas podrške ženama u Kurdistanu.

Nakon toga uz uzvikivanje parola

- 8. mart - Međunarodni dan žena
- Smrt fašizmu - sloboda ženama
- Za radna prava žena
- Za žensku solidarnost
- Bez nacija, bez granica
- Solidarnost sa izbeglicama
- Antifašizam je moj izbor
- Nećemo nazad, branimo svoja prava
- Neću ružu, hoću revoluciju
- Hoću platu, a ne ratu i kamatu
- Neću cvet, hoću radna prava
- Dostojanstven rad, a ne glad
- Mi nismo mašine za kuvanje i rađanje
- Muško nasilje prema ženama je zločin
- Nijedna žena manje, nijedna mrtva više
- I Romkinje su radnice, lezbejke su drugarice
- Ni državu ni boga blizu jajnika moga
- Moje telo, moja teritorija
- Moje telo, moj izbor

Na maršu su nošeni transparenti, zastave i baneri sa parolama: Smrt fašizmu- sloboda ženama, Solidarnost, 8. mart- međunarodni dan žena, Ženska solidarnost, Radna prava, Pace, Mir, Žene, život sloboda, Radna prava i drugi.

Kod Vlade republike smo imale stajanje gde smo pročitale zahteve koje smo dan ranije uputili MInistarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Zahtevi su se odnosili na teme radnih, reproduktivnih i prava na život bez nasilja.

Protest se završio zakuskom u Czkd. Osmomartovskom maršu, prisustvovalo je oko više od 300 žena na samom početku, ali zbog dugod programa na trgu i nepogodnih vremenskih uslova kolona se tokom marša rasipala.