Ženska mirovna grupa feminističko - antimilitarističke orijentacije

Uvek neposlušne, i dalje na Ulicama...

Žene u crnom – 30 godina otpora

9. oktobra 1991. godine prvi put smo izašle na ulice Beograda – tada smo započele nenasilni otpor ratu i politici srpskog režima. Do sada smo organizovale oko 2 500 akcija na ulici. I dalje smo na ulicama...
Žene u crnom/ŽUC su aktivistička grupa i mreža feminističko-antimilitarističke orijentacije, koju čine žene, ali i muškarci različite generacijske i etničke pripadnosti, obrazovnog nivoa, socijalnog statusa, životnih stilova i seksualnih izbora.

Pročitajte više...

Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici

Povodom 21 godišnjice genocida u Srebrenici, Žene u crnom su organizovale stajanje u crnini i ćutanju pod nazivom Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici, na Trgu Republike, u Beogradu, 10. jula 2016. godine.

Na protestu su bili istaknuti sledeći transparenti:

- Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici
- Odgovornost
- Solidarnost
- Pamtimo
- Pamćenje

Tom prilikom je izvedena scenska akcija "Srebrenica 8372".

Deset aktivistkinja Žena u crnom je izlazilo jedna po jedna sa crvenim slovima kako bi na kraju napisale reč Srebrenica. Potom je četiri žena izašlo noseći broj 8372.
Na kraju su sve aktivistkinje Žena u crnom stale na stepenice spomenika Knezu Mihailu, formirajući tako živi spomenik.
Radi se o instalaciji simboličkog/živog memorijala, čime se nastavlja izgradnja spomenika žrtvama srebreničkog genocida. To je čin nenasilne pobune protiv poricanja genocida u Srebrenici, kako na nivou države tako i društva budući da su odbijeni su naši višegodišnji uporni zahtevi da se odobri izgradnja trajnog spomenika žrtvama genocida u Srebrenici u Beogradu. (Kamen spoticanja - simbolički memorijal koji su Žene u crnom postavile 7. jula 2015. u Srebreničkoj ulici u Beogradu uništen je za manje od 24 sata). Ovim činom nastavljamo naše zalaganje za to da Srebrenica postane deo kolektivne memorije, čime bi se učinio značajan korak ka tome da Beograd i Srbija steknu status postgenocidnog grada i države.
Ovim činom se simbolički ’urezuju/upisuju’ u kolektivnu memoriju ono što se negira/poriče/umanjuje – genocid u Srebrenici. Iznošenje na javnu scenu cifre ubijenih – 8372 - u genocidu pokazuje razmere zločina, priznavanje sudski utvrđenih činjenica koje se u većinskoj javnosti Srbije uporno iskrivljuju/falsifikuju/umanjuju. To je istovremeno i poziv da se konačno uvaži činjenična istina, a pre svega dostojanstvo žrtava genocida. Crvena boja je istovremeno izraz i života i smrti...

Protestu je prisustvovalo oko 100 aktivistkinja i aktivista kako Mreže Žena u crnom Srbije, tako i Autonomnom ženskog centra, Inicijative mladih za ljudska prava, Rekonstrukcije ženski fond itd. Protest je bio medijski propraćen, ali nije prošao bez incidenta. Naime, jedan muškarac je dobacio: „Izdajice“, dok je drugi rekao: „Bratunac je istinit, a Srebrenica je izmišljena“.

Sutradan, tridesetak aktivista i aktivistkinja su posetile Memorijalni centar Potočari, gde su prisustvovali/e ukopu/dženazi posmrtnih ostataka 127 žrtava genocida u Srebrenici.

Tokom celog putovanja kroz Srbiju, Žene u crnom su bile praćene jakim policijskim obezbeđenjem, sa kojim smo u povratku imale jako velike probleme. Naime, od granice do ulaska u Beograd, policijski auto je išao ispred autobusa u kome su se nalazile Žene u crnom, usporavajući tako put, ne dozvoljavajući vozaču autobusa da vozi onom brzinom koja je propisana. Budući da smo planirale da obavezno učestvujemo na komemorativnom skupu - obeležavanju genocida u Srebrenici, a koji je ispred Skupštine Srbije organizovala Inicijativa mladih za ljudska prava sa početkom u 20h, bile smo onemogućene. Bilo je vidljivo da se radi o unapred smišljenoj opstrukciji.

To je način na koji policijske strukture u Srbiji iscrpljuju i ponižavaju aktivistkinje Žena u crnom, vređajući naše dostojanstvo kao ljudskih bića, onemogavajući tako naš nesmetani politički angažman. Ovakav vid „zaštite“ to jest militarizacije služi prvenstveno služi kao strategija iscrpljivanja i iznurivanja, obeshrabrivanja, odvraćanja od budućih aktivnosti, zastrašivanja... Ukratko, ućutkivanju kritičkih glasova protiv vladajućeg režima, pre svega u vezi sa odgovornošću za rat i ratne zločine.

Žene u crnom izvele performans o Srebrenici - B92
Performans "Žena u crnom" povodom godišnjice genocida u Srebrenici - Blic
Žene u crnom performansom obilježile godišnjicu Srebrenice - N1
Žene u crnom ćutanjem na Trgu republike u Beogradu obeležile 21. godinu genocida u Srebrenici - AA
Перформанс за бошњачке, изложба за српске жртве у Сребреници - RTS
Performans u Beogradu za žrtve genocida u Srebrenici - Danas
Srbija i Crna Gora: Hronika prećutanog genocida - Slobodna Evropa
Srbija i Crna Gora: Hronika prećutanog genocida - Aljazeera