Ženska mirovna grupa feminističko - antimilitarističke orijentacije

Uvek neposlušne, i dalje na Ulicama...

Žene u crnom – 30 godina otpora

9. oktobra 1991. godine prvi put smo izašle na ulice Beograda – tada smo započele nenasilni otpor ratu i politici srpskog režima. Do sada smo organizovale oko 2 500 akcija na ulici. I dalje smo na ulicama...
Žene u crnom/ŽUC su aktivistička grupa i mreža feminističko-antimilitarističke orijentacije, koju čine žene, ali i muškarci različite generacijske i etničke pripadnosti, obrazovnog nivoa, socijalnog statusa, životnih stilova i seksualnih izbora.

Pročitajte više...

Sprečene još dve tribine o Srebrenici

Sprečene još dve tribine o Srebrenici
Photo: Bojan Tončić

Režim, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, treba da se izvini žrtvama za ogromne zločine i nastavak ponižavanja, ali i solidarnim građankama i građanima ove države, koji su se još 1995. ponašali saosećajno i odgovorno prema žrtvama genocida u Srbrenici i svih drugih zločina počinjenih u naše ime.

Nakon zabrana tribina o Srebrenici, odnosno takozvanom mirovnom biciklizmu, u Kragujevcu i Novom Sadu, u gradove u kojima je ovakav sadržaj nepoželjan vlastima upisali su se i Beograd, preko Doma omladine, i Zrenjanin, u čijem je Kulturnom centru trebalo da se održi razgovor o srebreničkom genocidu.

U razgovoru za E-Novine koordinatorka Žena u crnom Staša Zajović kaže da je ova organizacija pronašla alternativne prostore i organizatore razgovora u Kragujevcu i Novom Sadu, ali da je vlast zabranama i ucenama ljudi koji rade u kulturnim institucijama pokazala svoj totalitarizam.

"Ta vrsta kontrole potvrđuje prirodu ovog režima, budući da ne dozvoljava ovakav razgovor. Na svim nivoima, estetskom, obrazovnom, kulturnom, preovladava ne samo poricanje nego i potpuno odbijanje razgovora o suočenju sa ratnim zločinima. Režim, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, treba da se izvini žrtvama za ogromne zločine i nastavak ponižavanja, ali i nama, solidarnim građankama i građanima ove države, koji su se još 1995. ponašali saosećajno i odgovorno prema žrtvama genocida u Srbrenici i svih drugih zločina počinjenih u naše ime", ističe Staša Zajović.

Prema njenim rečima, direktori ustanova koji su sprečili održavanje tribina u njima su članovi Srpske napredne stranke.

e-Novine