Ženska mirovna grupa feminističko - antimilitarističke orijentacije

Uvek neposlušne, i dalje na Ulicama...

Žene u crnom – 30 godina otpora

9. oktobra 1991. godine prvi put smo izašle na ulice Beograda – tada smo započele nenasilni otpor ratu i politici srpskog režima. Do sada smo organizovale oko 2 500 akcija na ulici. I dalje smo na ulicama...
Žene u crnom/ŽUC su aktivistička grupa i mreža feminističko-antimilitarističke orijentacije, koju čine žene, ali i muškarci različite generacijske i etničke pripadnosti, obrazovnog nivoa, socijalnog statusa, životnih stilova i seksualnih izbora.

Pročitajte više...

Slučaj Topčider - anatomija državnog zločina

Beleška sa promocije istoimene knjige

Povodom desetogodišnjice od ubistva dvojice gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, u vojnom objektu Karaš, kasarne u Topčideru, 5. oktobra 2004. godine, Žene u crnom su organizovale promociju knjige "Slučaj Topčider - anatomija državnog zločina", autora novinara Bojana Tončića, a u izdanju Žena u crnom i Rekonstrukcije ženski fon.

Ova knjiga ima 60 stranica, sadrži 13 tekstova i intervjua sa sledećim osobama: Floran Artman, Predrag Savić (advokat), Dragoljub Todorović (advokat), Janko Jakovljević i Petar Milovanović (očevi ubijenih gardista), Olgica Batić (advokatica), Boris Tadić, Prvoslav Davinić (bivši ministarodbrane), Vuk Tufegdžić (vojni istražni sudija), Vladimir Vukčević.

Promocija je održana u beogradskom Medija centru, 3. oktobra, a na promociji su govorili autor Bojan Tončić i direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić.

Bojan Tončić je istakao važnost objavljivanja ovakve knjige deset godina posle zločina i podsetio na to da su institucije države Srbije digle ruke od ovog slučaja u kome možemo jasno da prepoznamo rukopis vojnih obaveštajnih službi, i da ovaj slučaj predstavlja nastavak rata - skrivanje haškog begunca Ratka Mladića.

Jelena Milić, čiji je Centar uradio i studiju slučaja o ovom zločinu je između ostalog rekla da postoji organizovani plan ućutkivanja svih onih koji insistiraju na rešavanju ovog slučaja, i da postoji organizovano državno zataškavanje zločina, od koga je čak i zapadna međunarodna zajednica digla ruke i gurnula ga pod tepih. Na kraju je podsetila na važnost reformi sistema bezbednosti u Srbiji.

Tom prilikom premijerno je prikazan i dokumentarni film "Pamtimo" rediteljke Marije Aranđelović, u produkciji grupe za videoaktivizam Žena u crnom.

Promociji je bilo prisutno oko 50 osoba, što iz medija, što iz raznih organizacija civilnog društva.

Knjiga u PDF formatu.