Ženska mirovna grupa feminističko - antimilitarističke orijentacije

Uvek neposlušne, i dalje na Ulicama...

Žene u crnom – 30 godina otpora

9. oktobra 1991. godine prvi put smo izašle na ulice Beograda – tada smo započele nenasilni otpor ratu i politici srpskog režima. Do sada smo organizovale oko 2 500 akcija na ulici. I dalje smo na ulicama...
Žene u crnom/ŽUC su aktivistička grupa i mreža feminističko-antimilitarističke orijentacije, koju čine žene, ali i muškarci različite generacijske i etničke pripadnosti, obrazovnog nivoa, socijalnog statusa, životnih stilova i seksualnih izbora.

Pročitajte više...

JEDNA MILIJARDA USTAJE DA SE ZAUSTAVI NASILJE PREMA ŽENAMA I DEVOJKAMA

SAOPŠTENJE ZA ŠTAMPU
Kontakt osoba: Ana Pandey
e mail adresa: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

NEZAVISNE AKTIVISTKINJE ŽENSKOG I MIROVNOG POKRETA SE PRIDRUŽUJU GLOBALNOJ KAMPANJI

– JEDNA MILIJARDA USTAJE DA SE ZAUSTAVI
NASILJE PREMA ŽENAMA I DEVOJKAMA --

protestuj - ustani - pleši

Februar 14, 2013 u celom svetu
14 februar u 14h u Beogradu, Trg republike

Nezavisne aktivistkinje ženskog i mirovnog pokreta 14.02.2013, u 14h na Trgu republike će se pridružiti aktivistkinjama širom sveta u akciji JEDNA MILIJARDA USTAJE, najvećoj akciji u istoriji međunarodnog pokreta za zaustavljanje nasilja nad ženama i devojkama.

JEDNA MILIJARDA USTAJE je počela pozivom na akciju povodom zastrašujuće statistike koja kaže da će 1 od 3 žene na planeti biti silovana ili prebijena tokom svog života. Uzimajući u obzir da na svetu ima 7 biliona ljudi, to znači da će ovom statistikom biti obuhvaćena JEDNA MILIJARDA ŽENA.

JEDNA MILIJARDA USTAJE obeležava petanestogodišnjicu V- Dana, V kao Sv. Valentin, V kao Vagina! Nezavisne aktivistkinje ženskog i mirovnog pokreta pozivaju građanke i građane prestonice da se pridruže spisateljicama/piscima, misliteljkama, glumicama i glumcima, i ženama i muškarcima širom sveta kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo, zatražili promenu, štrajkovali i igrali kako bi jasno pokazali stav da je život bez nasilja osnovno ljudsko pravo, zahtevajući kraj nasilju nad ženama.

JEDNA MILIJARDA USTAJE je svetska akcija koju je pokrenula Iv Ensler, feministička spisateljica i aktivistkinja iz Njujorka. “Kada smo počele obeležavanje V-D dana protiv nasilja nad ženama, pre 14 godina, imale smo nemoguću ideju da ćemo zaustaviti nasilje nad ženama! Danas smo oduševljene jer se ova globalna kampanja širi i okuplja razne organizacija civilnog društva i poznate ličnosti svih profila u celom svetu.”

JEDNA MILIJARDA USTAJE - događaj

JEDNA MILIJARDA USTAJE se organizuje na ovaj dan u 187 zemalja širom sveta!! U Bombaju, Briselu, Buenos Airesu, Katmanduu, Nairobiju… Ženske organizacije već mesecima rade na priremama za ovaj svetski bunt: Igramo da protestujemo! Igrajući na ulicama, trgovima, u javnim prostorima pokazujemo celom svetu koliko smo zajedno snažne i koliko nas ima! Solidarnost je naša snaga! Solidarnost je naš protest protiv nasilja nad ženama! Priključite se V-Danu protiv nasilja nad ženama i JEDNA MILIJARDA USTAJE!

Kažite NE nasilju nad ženama i devojkama.

Igramo da protestujemo

U Beogradu

JEDNA MILIJARDA PLEŠE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA je protestni skup kojim želimo da skrenemo pažnju javnosti da je naša odgovornost kao građanki i građana da glasno iskažemo NE nasilju nad ženama, te da pokažemo solidarnost sa ženama koje žive u situaciji nasilja. U realizaciji organizovanja protesta podržali su nas Mreža Žene protiv nasilja, Žene u Crnom, Ženska grupa Atina, Omladinska grupa Helsinškog odbora za ljudska prava, i učešćem u TV spotu: Mirjana Karanović, Ana Sofrenović, Katarina Gojković i Nikola Đuričko.

Ženske i feminističke organizacije održaće protest JEDNA MILIJARDA USTAJE u deset gradova Srbije:
u Novom Sadu, Novom Bečeju, Novom Pazaru, Kikindi, Kruševcu, Kraljevu, Leskovcu, Nišu, Vlasotincu i Beogradu.
Kao i u nebrojeno gradova u regionu: u Zagrebu, Sarajevu, Prištini, Banjaluci, Mostaru, Zenici, Bjeljini, Doboju, Skoplju, Podgorici.

Dođite 14. februara u 14h na Trg republike! Priključite se i pozovite vaše prijateljice i prijatelje, koleginice i kolege, vaše roditelje i decu, rođake, komšinice i komšije na prvi plesni protest u Beogradu.
Pokažite da niste ravnodušni, pridružite nam se!
http://www.youtube.com/watch?v=RIec3o6nFo8
onebillionrising.org
/milijardaustaje.zenskaposla.ba

Peščanik – Kruševac 037.443.661 / Žene za mir – Leskovac 016.237.300 / Udruženje Romkinja Osvit – Niš 018.515.318 / Kulturni centar DamaD – Novi Pazar 020.332.755 / Fenomena – Kraljevo 036. 335.706 / SOS Ženski centar Novi Sad 021.422.740 / Udruženje Roma – Novi Bečej 023.774.959 / Centar za podršku ženama – Kikinda 0800.10.10.10 / SOS telefon za zene i decu žrtve nasilja – Vlasotince 016.877.490