Ženska mirovna grupa feminističko - antimilitarističke orijentacije

Uvek neposlušne, i dalje na Ulicama...

Žene u crnom – 30 godina otpora

9. oktobra 1991. godine prvi put smo izašle na ulice Beograda – tada smo započele nenasilni otpor ratu i politici srpskog režima. Do sada smo organizovale oko 2 500 akcija na ulici. I dalje smo na ulicama...
Žene u crnom/ŽUC su aktivistička grupa i mreža feminističko-antimilitarističke orijentacije, koju čine žene, ali i muškarci različite generacijske i etničke pripadnosti, obrazovnog nivoa, socijalnog statusa, životnih stilova i seksualnih izbora.

Pročitajte više...

Izveštaj sa protesta kod zida oko romskog naselja Marko Orlović

9. decembra 2016. aktivistkinje/ti Udruženja žena Peščanik, Mreže žena Rasinskog okruga, Žena u crnom i Romskog centra za žene i decu održale/i su protest kod zida oko romskog naselja Marko Orlović.

Protest je počeo u 17h i trajao do 18h. Glavna ideja protesta bila je da se ukaže na neljudske uslove u kojima žive meštani u romskom naselju Marko Orlović. Fašizacija koju sprovodi vlast otpočela je kada je podignut zid dužine 120 metara i visok 2 metra, pod izgovorom da stanovnike/ce nasilja štiti od buke i teških vozila.

Po navodima građana i građanki iz nasilja, zid ih nikako ne štiti od buke, već je postavljen da ih još više izoluje. Podizanje zida služi da učvrsti izopštavanje Roma i Romkinja, i predstavlja još jedan načina demonstracije moći i učvršćivanja struktuiranog nasilja, koje određene manjinske grupe drži u podređenom položaju. Jedana do žena koja živi u naselju kaže: “Osećamo se zatvoreno, izolovano, kao da smo u grobnici.“ Takođe, meštani/ke porede izgradnju zida sa fašističkom politikom Hitlera„ovo, ovo je isto, Hitler nas je ubijao“. Izgradnja zida, kod građana i građanki naselja učvršćuje sliku manje vrednih i oduzima elementarno ljudsko pravo na dostojanstven život. Kako kažu: “uvek smo bili diskriminisani, kako nas tek sad gledaju.“ Ljudi iz naselja govore da kada izlaze iz naselja, „imaju osećaj da prelaze granicu“. Dok smo razgovarale, bilo je primetno da većina stanovnika/ca oseća strah i navode da su pre izgradnje zida „dolazili mafijaši da im prete“, takođe pojedini među njima koji sebe nazivaju vođama, se ne bune jer su članovi SNS i dobijaju novac da utišaju ostale stanovnike/ce naselja i uguše moguću pobunu. Mogući problemi koji se javljaju kada je reč o pobuni meštana/ki iz naselja odnosi se i na to da većina meštana/ki radi sa otpadom i boji se da bi mogući otpor mogao da utiče na njihov posao, a samim tim i njihovu egzistenciju.

Ovom akcijom želele smo da pošaljemo poruke :"Stop rasizmu", "Fašistički mrak u budžak", "Rasizam je zločin", "Uklonite zid", "Zid - razdvajanje, izolacija, ponižavanje"... i time ukažemo da građani i građanke naselja Marko Orlović, nisu sami/e u svojoj borbi sa fašističkom politikom režima.