Ženska mirovna grupa feminističko - antimilitarističke orijentacije

Uvek neposlušne, i dalje na Ulicama...

Žene u crnom – 30 godina otpora

9. oktobra 1991. godine prvi put smo izašle na ulice Beograda – tada smo započele nenasilni otpor ratu i politici srpskog režima. Do sada smo organizovale oko 2 500 akcija na ulici. I dalje smo na ulicama...
Žene u crnom/ŽUC su aktivistička grupa i mreža feminističko-antimilitarističke orijentacije, koju čine žene, ali i muškarci različite generacijske i etničke pripadnosti, obrazovnog nivoa, socijalnog statusa, životnih stilova i seksualnih izbora.

Pročitajte više...

ARHIVA VESTI 2014.


19. decembar 2014.

Drage/I,

Na danasnji dan, pre godinu dana, umrla je nasa draga Tamara Kaliterna, novinarka, aktivistkinja, antiratna i antifasisticka drugarica.
U prilogu mozete procitati jedan od njenih tekstova.

Vreme je žetve u Srbiji


Međunarodni dan ljudskih prava
10. decembar 2014.
beleška



“Tražimo nestale – ne zaboravimo Srebrenicu” – akcija koju Žene Srebrenice sa sedištem u Tuzli, organizuju od 1996 godine svakog 11 u mesecu, u znak sećanja na genocid u Srebenici, zahtevajući istinu o svojim ubijenim i nestalim srodnicima, kao i pravdu – kažnjavanje svih počinilaca zločina. Aktivistkinje Mreže Žena u crnom su učestvovale više puta godišnje. Do sada su ŽuC učestvovale u ovom maršu oko dvadeset puta.

Žene u crnom 11.12.2014. godine, zajedno sa ženama iz zajednice žrtava, preživelih iz opštine Zvornik, is Đulića, Klise i susednih sela, prisustvovaće maršu "Tražimo nestale", zajedno sa udruženjem građana Ženama Srebrenice u Tuzli.


Poziv na obeležavanje Međunarodnog dana ljudskih prava 10. decembar 2014.

* "Dosta strahovlade!" - 11h - 12h ispred Medija centra, Terazije 3, organizuju Rekonstrukcija ženski fond i Žene u crnom scensku akciju

* Tražimo prava, zahtevamo odgovornost - 12h - 13h - konferencija za štampu u Medija centru, o kršenjima ljudskih prava, kao i zahtevima državi za poštovanje ljudskih prava i ispunjavanju međunarodnih obaveza države Srbije

Na konferenciji za štampu učestvuju:

- Sonja Biserko, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
- Bobana Macanović, Autonomni ženski centar
- Milica Lupšor, Sekcija žena UG Ravnopravnost
- Jovana Vuković, Regionalni centar za manjine
- Nada Đuričković, Rekonstrukcija ženski fond i romski centar Dae
- Dragoslava Barzut, Labris
- Olivera Otašević, Astra
- Marija Savić, Atina
- Marijana Toma, Fond za humanitarno pravo
- Staša Zajović, Žene u crnom
- Borka Pavićević, Centar za kulurnu dekontaminaciju

Moderatorka: Marija Perković, Žene u crnom

* "Svedoci" - 15h - prostorije Žena u crnom, projekcija jednočasovnog dokumentarnog filma produkcije Arhitel, autora: Ivane Lalić Majdak i Miloša Teodorović koji prati sudbine zaštićenih svedoka koji su progovorili o ratnim zločinima pripadnika policije na Kosovu. U razgovoru o filmu učestvuju svedoci: Slobodan Stojanović i Golubović Jovan.

Očekujemo da ćete nam se pridružiti.

Solidarni pozdravi
aktivistkinje civilnog društva u Srbiji


Staša Zajović i Žene u crnom dobitnice nagrade Krunoslav Sukić za 2014. godinu

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek za 2014. godine dodelio je Nagradu za promicanje mirotvorstva, nenasilje i ljudska prava „Krunoslav Sukić“ Staši Zajović i Ženama u crnom iz Beograda.

Svečanost dodele nagrade dobitnici održala se u svečanom predvorju Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, a par aktivistkinja Žena u crnom prisustvovalo je dodeli nagrade.

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek je organizacija građana i građanki osnovana krajem 1992. godine, kao reakcija na rat. Njihova vizija je održiv mir, njihova misija je izgradnja društva utemeljenog na kulturi mira, Njihove vrednosti su: različitost, tolerancija, pluralizam, ljudska prava, lična odgovornost, pacifizam, rodna ravnopravnost, nenasilje.

Krunoslav Sukić (1952-2008) je bio mirovni aktivista, jedan od osnivača Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, krajem 1992. godine. Po obrazovanju filozof, učestvovao je u brojnim mirovnim inicijativama, posle operacije Bljesak, na području zapadne Slavonije, bio je član uredništva časopisa Kultura mira, pratio suđenja za ratne zločine pred sudovima u Hrvatskoj. Nastradao je u automobilskoj nesreći.

Staša Zajović je feminističko antimilitaristička i mirovna aktivistkinja, jedna od osnivačica i koordinatorka antiratne grupe Žene u crnom, osnovane u Beogradu, 09.10.1991. godine, kao reakcija na rat i agresorsku politiku srpskog režima. Dobitnica je Milenijumske nagrade za mir 2001. i nagrade Šarlot Banč za ženska ljudska prava 2013. godine. Nominovana je za Nobelovu nagradu za mir 2005. godine.


Rod i nacija
Razgovor sa Radom Iveković

Rada Iveković, filozofkinja i feministkinja, koja živi i radi u Parizu, je dana 26. novembra 2014. godine, u prostorijama Žena u crnom održala predanje i razgovor na temu Rod i nacija.

Za predavanje i razgovor korišćena su dva teksta Rade Iveković:

- Žene, nacionalizam, rat: vodite ljubav a ne rat
- Feminizam, nacija, država u proizvodnji znanja od 1989. Epistemološka vježba političkog prevođenja: Proizvodnja znanja i proizvodnja granica

Razgovoru je prisustvovalo oko 40 osoba.



Stop represiji nad braniteljkama ljudskih prava
Beleška sa protesta

Povodom Međunarodnog dana braniteljki ljudskih prava, Žene u crnom su održale protest u crnini i ćutanju pod nazivom Stop represiji nad braniteljkama ljudskih prava, u Knez Mihailovoj ulici, u Beogradu, 29.11.2014. godine.

Na protestu su bili istaknuti sledeći transparenti:
- Stop represiji nad braniteljkama ljudskih prava
- 29. novembar - Međunarodni dan braniteljki ljudskih prava
- Tražimo prava, zahtevamo pravdu
- Dosta strahovladi

Protest je takođe bio posvećen i solidarnosti sa nenasilnim pokretom širom SAD, koji protestvuje protiv rasističkog ubistva u Klivlendu.

Takođe, pored gore pomenutih transparenata, na protestu su bili istaknuti i ovi:
- Podrška nenasilnom pokretu Fergusona
- Support nonviolent resistance in Ferguson

Protest je bio medijski propraćen, a prošao je bez incidenta, uz veliko policijsko obezbeđenje.



Mediji o aktivnostima Žena u crnom povodom 23 godišnjice zločina u Vukovaru


Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru

Povodom 23. godina od pada Vukovara, Žene u crnom su 18. novembra 2014. godine, od 15 do 16 časova u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, stajanjem u crnini i ćutanju, obeležile godišnjicu zločina počinjenih u tom gradu.

detaljnije...



Zahtev za postavljanje spomen ploča hrvatskim zarobljenicima u bivšim koncentracionim logorima Begejci i Stajićev

Organizacija Žene u crnom obratila se 18 novembra 2014 godine odbornicima i odbornicama skupština grada Zrenjanina i opštine Žitište, gradonačelniku Zrenjanina i predsedniku opštine Žitište, predsednicima skupština grada Zrenjanina i opštine Žitište, sa zahtevom da se postave spomen ploče na mestima logora Stajićevo i Begejci.

detaljnije...


O represiji nad Ženama u crnom

Dosije 1 - napadi na ŽuC april 2014
Dosije 2 - napadi na ŽuC septembar 2014
Dosije 3- napadi na ŽuC novembar 2014
Izveštaj o represiji nad ZUC-om


Rasprava o knjizi Božidara Jakšića Smutna vremena

U okviru internih tribina koje se u prostorijama Žena u crnom održavaju svake srede organizovana je 5. novembra rasprava o knjizi Božidara Jakšića Smutna vremena koja je ove godine objavljena u izdanju Mostarta iz Zemuna. To nije bila klasična promocija nego rasprava o toj knjizi u kojoj su u prvom redu učestvovale/i aktivistkinje i prijatelji/ice Žena u crnom koje/i su već ranije pročitale/i knjigu, bilo u celini bilo pojedine njene delove. Na raspravi o knjizi učestvovali su i sam autor (koji je već u više navrata sudelovao na našim tribinama sredom), kao i izdavač Dragan Stojković. Izdavač je dao opšti prikaz knjige (koja se sastoji od uglavnom već ranije objavljenih tekstova koji obuhvataju period od devedesetih godina prošlog veka pa do današnjih dana i u prvom redu problematizuju savremenu Srbiju), istakavši njene bitne vrednosti.



POZIV NA DISKUSIJU

Poštovani/e,

Zadovoljstvo nam je da vas pozovemo na diskusiju o temi „Stop represiji nad Ženama u crnom“, u povodu međunarodnog dana borbe protiv fašizma, koja će se održati u prostorijama Kino Kriteriona, Obala Kulina bana br. 2, u Sarajevu, 9. novembra (nedjelja) u 19:30h.

O represiji nad Ženama u crnom govore:

  • • Staša Zajović (koordinatorica Žena u crnom-Beograd)
  • • Sabina Talović (izvršna direktorica Ženskog centra BonaFide-Pljevlja)
  • • Jadranka Miličević (izvršna direktorica Fondacije CURE)

Događaj na koji vas ovim putem pozivamo objavljen je i na facebooku; više informacija možete naći na našem page-u. Diskusija koja će biti više akademskog nego promotivnog karaktera će se održati na lokalnim jezicima.
Nadamo se da ćete se odazvati ovom pozivu, kao i da ćete ga proslijediti svakome ko bi mogao/la biti zainteresovan/a. Unaprijed vam se zahvaljujemo i srdačno vas pozdravljamo!

KOORDINACIONI ODBOR




SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
"Stop imunitetu i nekažnjivosti plavih šlemova"

U okviru globalne kampanje „ Stop imunitetu i nekažnjivosti plavih šlemova” Žene u crnom će 31 oktobra 2014, na godišnjicu potpisivanja Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija “Žene, mir i bezbednost dostaviti pismo ministru odbrane Bratislavu Gašiću i ministru inostranih poslova Ivici Dačiću.


SAME SEX LOVES

ON MARGIN OF SOCIETY
THEY ARE KEPT STANDING
AND THEY ARE SO GOOD
AND AS SWEET AS CANDY

THEY NEVER HIT ANYONE
NEVER HURRASSED ANYBODY
YET THEY'VE BEEN INFLICTED
PAINS BY OUR SOCIETY

TO RECIEVE LOVE IS IT A SIN
NOW IS IT A SIN TO LOVE
WHO'S THE ONE WHO CAN COMMAND
WHOM WE ARE TO LOVE

WHO'S THE ONE WHO CAN COMMAND
WHAT WE CHOSE TO LOVE
LET'S NOT CREATE PAINS AND
LET'S SPREAD LOVE AROUND

LOVE CAN DO MIRACLES
LOVE CREATES WONDERS
AND SO OF SAME SEXES
IT CREATED COUPLES

LET'S BUILD A NICER SOCIETY
AND AMONG PEOPLE HARMONY
AND LET US ALL BE SUPPORTING
SAME SEX LOVING

AUTHOR: RAMIZ BERBIC
WIB-ISH CHOIR/HOR ZUCKE

NO NO NO
DISOBEDIENT ALL
NO NO NO
DISOBEDIENT ALL

NOT IN OUR NAME
NOT IN OUR NAME
FOR OUR NAME HOLDS
STRENGTH OF CHANGE

NO NO NO
LET US NOT BE NO
PLAYED FOR FOOLS NO
NOT BY OUR OWN NO

NO NO NO
DISOBEDIENT ALL
NO NO NO
DISOBEDIENT ALL

ONE YOUNG PARTIZAN
THREW AWAY HER GUN
ONE YOUNG PARTIZAN
THREW AWAY HER GUN

HEY LET IT BE HEARD
HEY LET IT BE KNOWN
THAT THE YOUNG PARTIZAN
WAS A LESBIAN

HEY LET IT BE HEARD
HEY LET IT BE KNOWN
THAT THE YOUNG PARTIZAN
WAS A LESBIAN

RAMIZ:
ON MARGIN OF SOCIETY
THEY ARE KEPT STANDING
AND THEY ARE SO GOOD
AND AS SWEET AS CANDY

CHOIR:
LOVE CAN DO MIRACLES
LOVE CREATES WONDERS
AND SO OF SAME SEXES
IT CREATED COUPLES

RAMIZ:
WE LOVE ALL OF HUMANS
YET DON'T LOVE OUR SUFFERINGS
WE'WE BEEN HUNTED BY THE ONES
OF MALICIOUS INTENTS

EVERYONE WISHES TO RECEIVE
AND ALSO ENJOY LOVE
YET SAME SEX COUPLES CAN
RECEIVE ONLY PAIN

CHOIR:
LOVE CAN DO MIRACLES
LOVE CREATES WONDERS
AND SO OF SAME SEXES
IT CREATED COUPLES


Stop nekažnjivosti!

Decenija od ubistva gardista u Topčideru
(5. 10. 2004 - 5. 10. 2014)

Program obeležavanja

Nikada nećemo zaboraviti zločin u Topčideru!


Putinu na dar!


Slučaj Topčider - anatomija državnog zločina
Beleška sa promocije istoimene knjige

Povodom desetogodišnjice od ubistva dvojice gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, u vojnom objektu Karaš, kasarne u Topčideru, 5. oktobra 2004. godine, Žene u crnom su organizovale promociju knjige "Slučaj Topčider - anatomija državnog zločina", autora novinara Bojana Tončića, a u izdanju Žena u crnom i Rekonstrukcije ženski fon...

detaljnije...



Ostavio je trag u nama - Omaž našem antifašističkom, antiratnom drugu Pavlušku Imširoviću

Pozivamo te/vas da zajedno slavimo život i delo našeg antifašističkog i antiratnog druga Pavluška Imširovića 14.10.2014. od 18 do 20 h u prostorijama Žena u crnom, Jug Bogdanova 18/5.
Ne želimo da pamtimo naše drugove po tuzi koju su ostavili u nama svojim fizičkim odlaskom. Želimo pre svega, da ih pamtimo po neizbrisivom tragu koji su ostavili u nama u našem antiratnom, antifašističkom pokretu.

detaljnije...



"Stop izraelskoj agresiji na Gazu"

Povodom aktuelne političke situacije u Gazi, Žene u crnom su 25. jula 2014. godine, organizovale stajanje u crnini i ćutanju, na Trgu Republike u Beogradu.

Na protestu su bili istaknuti sledeći transparenti:
- Žene u crnom protiv rata
- Žene u crnom protiv militarizma
- Stop izraelskoj agresiji na Gazu na srpskom, engleskom, hebrejskom i arapskom jeziku
- Stop opsadi Gaze na srpskom, engleskom, hebrejskom i arapskom jeziku
- Stop okupaciji Palestine na srpskom, engleskom, hebrejskom i arapskom jeziku
- Solidarnost sa mirovnim pokretom u Izraelu i Palestini na srpskom i engleskom jeziku
- Solidarnost sa Ženama u crnom u Izraelu

Na protestu je bilo dvadesetak aktivistkinja Žena u crnom, ali su stajanju prisustvovale i aktivistkinje iz Zagreba (Centar za žene žrtve rata i Centar za ženske studije), Skopja (Savet za rodnu ravnopravnost), Kotora (Centar za žensko i mirovno obrazovanje).

Takođe, svoju solidarnost protestu Žena u crnom su pružile i aktivistkinje Autonomnog ženskog centra i Rekonstrukcije ženskog fonda iz Beograda.

Protest je bio medijski propraćen od strane novinskih agencija Anadolija, Slobodna Evropa, Beta i drugih.
Na protestu je bilo vidljiv mali broj pripadnika policije i nije bilo nikakvih incidenata.



Beleška sa suđenja Radomiru Počuči

Suđenje Radomiru Počuči za ugrožavanje bezbednosti Žena u crnom trebalo je da počne 23. jula 2014. godine, ali je i ovog puta ročište odloženo.
Radomir Počula je na svom fejsbuk profilu pozvao na linč Žena u crnom zbog protesta "Pamtimo zločine na Kosovu", održanog na Trgu Republike, 26. marta 2014. godine.
Ovo ročište je počelo sa zakašnjenjenm zbog premeštanja iz manje u veću sudnici, jer je javnost bila jako zainteresovana za ovaj postupak, kako je to kasnije obrazložila sutkinja. Prošlo ročište (20. jun 2014.) je odloženo zbog štrajka advokata, a današnje zbog nedolaska branioca optuženog...

detaljnije...


Jedan osvrt na „Mirovni aktivizam-aktivistički biciklizam“ 2014

Mirovno aktivistička biciklistička vožnja na relaciji Beograd-Srebrenica, koja se vozila u znak sećanja na 19 godina od Genocida u Srebrenici, pod naslovom "Mirovni aktivizam-aktivistički biciklizam" održana je drugi put u organizaciji grupe aktivista i aktivistkinja uz podršku Žena u crnom, Rekonstrukcije Ženski fond i SOS Vlasotince, pod geslom "Ne zaboravimo Genocid u Srebrenici". Učestvovalo je ukupno devet aktivistkinja i aktivista, kao i prošle godine.

detaljnije...



Evropa – kakva i za koga?
Evropska Unija nakon izbora za Evropski parlament, 15 maja 2014.

Uvodničari:
Karlos M. Beristain/Carlos M. Beristain, Bilbao/Baskija, Španija;
Lino Veljak, Zagreb,
Milovan Pisarri, Beograd/Italija;
Vladan Jeremić, Beograd

Moderatorka: Ivana Vitas

detaljnije...



S E M I N A R I Žena u crnom


Povodom 19 godišnjice genocida u Srebrenici
Otvoreno pismo predsedniku Republike Srbije Tomislavu Nikoliću
Vladi Republike Srbije
Narodnoj skupštini Republike Srbije

11. jul - Dan sećanja na genocid u Srebrenici – proglasite!


Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici
1995. – 2014.

Saopštenje povodom 19. godišnjice genocida u Srebrenici

Utisci:
ŽIVI SPOMENIK ŽRTVAMA GENOCIDA U SREBRENICI
Sistem u Srbiji ne dozvoljava istinu
U Srbiji nas ne prihvataju, u BIH nas poštuju
Braniteljke i čuvari


Mirovna akcija "Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici"
napad na Žene u crnom u Valjevu

Tokom mirovne akcije "Mirovni aktivizam - aktivistički biciklizam", koja je održana 08. jula 2014. godine, od 18.30h, na glavnom gradskom trgu u Valjevu, pod nazivom "Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici", u crnini i ćutanju, a u sklopu obeležavanja 19 godišnjice genocida u Srebrenici, odmah su počele provokacije u vidu uzvika "Ua".

detaljnije...


"Zona slobodna od mržnje"

Danas je u Beogradu akcijom pod nazivom "Zona slobodna od mržnje" i kraćom šetnjom centralnim beogradskim ulicama obeležen Međunarodni Dan ponosa LGBT osoba.
Ovu akciju zajednički su organizovale Žene u crnom (ŽUC), Gej strejt alijansa (GSA), IDAHO Beograd, Gej lezbejski info centar (GLIC), Asocijacija "Duga", Centar za kvir studije (CKS), Novosadska lezbejska organizacija (NLO), Udruženje "Hestija" i Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM), a među oko 200 učesnika skupa su bili i predstavnici i aktivisti drugih nevladinih organizacija, predstavnici institucija, međunarodnih organizacija i ambasada, kao i pripadnici/ce LGBT zajednice.

detaljnije...



PROUČAVANJE GRAĐANSKE NEPOSLUŠNOSTI NA PRIMERU ROZE PARKS
I BOJKOTA JAVNOG PREVOZA U MONTGOMERIJU (1955-1956)

Tema ovog predavanja je slučaj Roze Parks i bojkot javnog prevoza u Montgomeriju, gradu u Alabami, kao primeri građanske neposlušnosti, sprovedeni između 1. decembra 1955. i 20. dcembra 1956. godine u okviru Pokreta za građanska prava u SAD. Prvi deo predavanja je posvećen analizi istorijskog konteksta i konkretnih zakona protiv kojih je vršena građanska neposlušnost. Nakon kratkog uvoda o samom pojmu građanske neposlušnosti, obrađuje se istorijski sled događaja koji su prethodili bojkotu, slučaj Roze Parks, sam tok i organizacija ove akcije i njene posledice.

detaljnije...



Međunarodni dan ženskih akcija za mir i razoružanje
HRANA, NE ORUŽJE

Povodom Međunarodnog dana ženskih akcija za mir i razoružanje Žene u crnom, uz podršku Mreže žena protiv nasilja, organizovale su 7 juna, sa početkom u 13h mirovnu, antimilitarističku akciju “Hrana, ne oružje”na glavnom trgu u Nišu. Učestvovalo je oko 150 aktivistkinja iz regiona, koje su prethodno prisustvovale Konferenciji protiv nasilja nad ženama.

detaljnije...



GENOCIDNI ZLOČINI U ZVORNIKU RAT PROTIV MIRA I CIVILA,
RODA I ČOVEČNOSTI, DOBRA I ŽIVOTA, ISTINE I LEPOTE

Žene u crnom su prisustvovale dvadesetdvogodišnjici zločina na podrčju Zvornika i dženazi i kolektivnom ukopu 12 bošnjačkih civila.

detaljnije...



NA TRIBINI O HAŠKOM TRIBUNALU NEGODOVALI RADIKALI
Leskovac, 3. jun 2014.


POMOĆ ŽENA U CRNOM UGROŽENIM LJUDIMA
SA POPLAVLJENIH PODRUČJA U SRBIJI
Solidarnost je naša snaga


Pamtimo hrabri otpor žena!

Udruženje žena Peščanik i Mreže Žena u crnom Srbije organizovale su mirovnu akciju "Pamtimo hrabri otpor žena" u Kruševcu 15. maja od 13h do 14h, na Trgu Kosovskih junaka. Uprkos lošim vremenskim prilikama, više od 50 aktivistkinja i aktivista podsetilo je na pobunu žena Rasinskog okruga protiv prisilne mo¬bilizacije 1999. godine, odalo priznanje njihovom činu građanske hrabrosti i odgovornosti i iskazale najdublje poštovanje prema doprinosu žena u izgradnji mira.

detaljnije...



Obeležavanje stradanja nevino ubijenih civila na području
opštine Bratunac 1992 godine

Žene u crnom su 12. maja 2014, u Memorijalnom centru i mezarju Veljaci položili venac i prisustvovali osmom kolektivnom ispraćaju i ukopu posmrtnih ostataka šest identifikovanih tela ubijenih bošnjačkih civila stradalih u Bratuncu 1992 godine. U centru je zaključno sa 2014 godinom, ukopano 267 tela civila - Bošnjaka, a traga se još uvek za oko 300 tela.

detaljnije...



Dan pobede nad fašizmom - 9. maj 2014.
Beleška sa protesta

Povodom Dana pobede nad fašizmom, Žene u crnom su uz podršku umetničkih kolektiva Škart i Biro, organizovale mirovnu akciju pod imenom Zahtevam.
Akcija je organizovana na platou ispred spomenika obešenim antifašistima, na Terazijama, a sastojala se od sledećih elemenata:
Aktivistkinje su crvenim tepihom, pored koga su bili istaknuti transparenti sa antifašističkim vrednostima: antišafizam, internacionalizam, antirasizam, antihomofobija, solidarnost, prilazile pultu i izgovarale sledeće zahteve...

detaljnije...



Čitalački kružok u ŽuC-u

Čitanje knjige Todora Kuljića „Fašizam“ je zajedničko učenje i promišljanje jednako istorijske pojave fašizma u Evropi sa početkom XX veka, kao i njegove nove oblike u XXI veku. Istovremeno, važnost čitanja ovog dela je fokusiranje i na ključni uzrok pojave fašizma – kapitiistički način proizvodnje.

detaljnije...



Feministička etika odgovornosti

Zajednicki susret feministkinja i mirovnih aktivistkinja u Poreču,
25 - 27. april 2014.

Skup 25 mirovnih, feminističkih aktivstkinja iz Ženske mreže Hrvatske i Mreže Žena u crnom Srbije bio je posvećen razmeni iskustava i znanja o uzrocima rata, nacionalizmu kao jednom od mehanizama za mobilisanje za rat i , ujedno, posledici rata u svim društvima nakon raspada bivše Jugoslavije.

Razmatrajući posledice rata, kroz interaktivna predavanja o jeziku kao mehanizmu nacionalizma, kao i o doprinosi drugih društvenih nauka (poput etnologije) u kreiranju mitske "bolje prošlosti" označena je odgovornost univerzitetskih i drugih kulturniih elita za stvaranje atmosfere mržnje prema drugim različitim. Isto tako, kontekst rata je nužno povukao za sobom analizu rada Međunarodnog suda za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju,kontroverze u vezi sa poslednjim presudama tribunala. Takođe, analizirala se i Evropska Unija, odnosno, šta je to drugačije u radu civilnog društva unutar i izvan EU.

Trodnevni skup je analizirao i četvorogodišnji proces organizovanja Ženskog suda - feministički pristup pravdi, kao proces koji nudi alternativni model pravde za društva nastala nakon ratova i ratnih zločina, za koje je najodgovornija država Srbija. Ovaj altrentaivni model pravde, koji se obraća žrtvama i preživelima na prvom mestu, jeste model koji nudi stvaranje ljudske zajednice.



Zašto?

Povodom petnaest godina od zločina nad 16 radnika RTS, koji su ubijeni u bombardovanju zgrade RTS-a, 22. aprila 1999. godine, u 02.06 minuta, Žene u crnom su prisustvovale obeležavanju godišnjice zločina, u Tašmajdanskom parku.

Žene u crnom su takođe prisustvovale obeležavanju ovog zločina i sutradan, 23. aprila.

Tom prilikom ispred spomenika na kome piše Zašto i imena šesnaest imena ubijenih radnika, aktivistkinje Žena u crnom su položile venac na kome je pisalo Pamtimo Žene u crnom.

Kao i ranijih godina, izrazile smo svoju solidarnost sa porodicama ubijenih radnika.


Promocija knjige Kata Nesiba



"Orodnjavanje ljudske bezbednosti – ka feminističkoj bezbednosti"

Edukativni seminar
Žene zajedno grade mir
5. i 6. april 2014.
Zivinice



Pamtimo zločine na Kosovu

Žene u crnom su 26. marta 2014. godine, na Trgu Republike, u Beogradu, a povodom 15 godina od zločina počinjenih nad albanskim stanovništvom na Kosovu, održale mirovnu akciju Pamtimo zločine na Kosovu.

Na protestu su bila istaknuta 20 transparenata sa imenima 20 sela u kojima su počinjeni zločini:
Podujevo - Podujevë, Suva Reka - Suharekë, Ćuška - Qyshk, Ljubenić - Lubeniqë, Pavljan - Pavlan, Račak - Reçak, Rogovo - Rogovë, Meja - Meje, Korenica - Korenicë, Trnje - Terrne, Velika i Mala Kruša - Krushë e Madhe dhe Krushë e Vogël, Gornja i Donja Sudimlja - Studime e Epërme dhe Studime e Poshtme, Bela Crkva - Bellacërk, Izbica - Izbicë, Ljubižda - Lubizhdë, Pusto Selo- Pastasel, Rezala - Rrezallë, Poklek - Poklekë, Staro Cikatovo - Çikatovë e Vjetër, Dubrava - Dubravë

Pored ovog, bila su istaknuta još dva transparenata sa strane:
- Mir zavisi od mene, od tebe, od svih nas - Paqja varet nga unë, nga ti, nga të gjithë ne
- Mir nije samo odsustvo sukoba, već i prisustvo pravde - Martin Luter King - Paqja nuk është vetëm mungesa e konflikteve, por edhe prania e drejtësisë.- Martin Luter King

Centralni transparent je bio:
Pamtimo zločine na Kosovu - Kujtojmë krimet në Kosovë

a takođe, na podu je bio istaknut i sledeći transparent:
- Žene u crnom protiv rata

Pored protesta, održana je i scenska akcija Rekonstrukcija zločina uz podršku umetničkog kolektiva Art Klinika iz Novog Sada.

Na protestu je bilo 40 osoba, a protest je bio medijski propraćen i prošao je bez incidenata, uz policijsko obezbeđenje.

Pamtimo zločine na Kosovu


Žene u crnom su 19. marta 2014. u Centru za kulturnu dekontaminaciju, organizovale razgovor na temu Kuda ide feminizam? (Feminističke inicijative u SFRJ, tokom rata, nakon rata i danas, ovde i u svetu...) sa Radom Iveković (filozofkinja i feministkinja, Pariz). Razgovoru je prisustvovalo oko 50 osoba.

Žene u crnom su 19. marta 2014. u prostorijama Žena u crnom organizovale predavanje Evropa: kakva i za koga? Predavanje je održao Goran Fejić (jugoslovenski diplomata do 1991. i funkcioner UNa u penziji). Predavanju je prisustvovalo 27 osoba.
Pogledajte tekst koji je autor pripremio.


Solidarnost sa azilantkinjama i azilantima

21.mart - Međunarodni dana borbe protiv rasizma i antisemitizma

Žene u crnom organizuju akciju solidarnosti "Stop rasizmu. Solidarnost sa azilantima!" sa azilantima i azilantkinjama 21. marta od 15h do 16h na Trgu Republike u Beogradu. Akciju organizujemo povodom Međunarodnog dana borbe protiv rasizma i antisemitizma...

detaljnije...



Rada Iveković i Goran Fejić - susret u Beogradu

18. mart - dolazak iz Pariza u Beograd

19. mart - 12h - Centar za kulturnu dekontaminaciju, Birčaninova 21 - Kuda ide feminizam? (Feminističke inicijative u SFRJ, tokom rata, nakon rata i danas, ovde i u svetu...) - Rada Iveković (filozofkinja i feministkinja)

19. mart - 17h - Žene u crnom, Jug Bogdanova 18/V - Evropa: kakva i za koga? - Goran Fejić (jugoslovenski diplomata do 1991. i funkcioner UNa u penziji)

20. mart - 12h - Učitelj neznalica i njegovi komiteti, Resavska 21 - Patrijarhalnost u Filozofiji palanke Radomira Konstantinovića - Rada Iveković (filozofkinja, feministkinja)

21/22/23. mart - Sastanak potencijalnih svedokinja za Ženski sud: feministički pristup pravdi - Andrevlje, Fruška Gora - Rada Iveković - Ženski sud: pogled izvana i iz iznutra i Goran Fejić - Evropa: kakva i za koga?

26. - odlazak iz Beograda za Pariz



I Z V E Š T A J

sa sastanka Mreže Žena u crnom, održanog od 7 – 9 februara 2014, u Banji Vrujci

Sastanku je prisustvovalo 65 aktivistkinja i aktivista iz 14 gradova u Srbiji i 10 iz regiona: Zagreb (Hrvatska), Bar, Pljevlja, Nikšić, Kotor (Crna Gora) i Tuzla i Bratunac (Bosna i Hercegovina).

detaljnije...



Povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena Mreža Žena u crnom i Rekonstrukcija ženski fond, organizovale su ulični marš od Trga Republike, preko Slavije, do Centra za kulturnu dekontaminaciju.

Slogan je bio "Žene – rad – glad! Manite se poklanjanja cveća vratite nam naša preduzeća".

Protestnim maršem koji je počeo 8. marta, u 13 časova, ukazale smo na ugrožavanje radnih prava žena u Srbiji (manje plaćene, prve otpuštene i dvostruko opterećene), kao i na poguban uticaj patrijarhata, crkve i pojedinih zakona na ženska reproduktivna prava.

Na početku kolone su išle bubnjarke i aktivistkinje, koje su nosile veliki ljubičasti baner od 4m, na kom je belim slovima bio ispisan glavni slogan. Levo i desno su koračale aktivistkinje koje su držale dve parole: "Žene, majke, radnice, nemamo ni nadnice" i "Tražimo rad, a ne bedu i glad".

Pratile/i su ih ostale aktivistkinje i aktivisti koje/i su nosili ostale parole koje su bile radikalne, provokativne i subverzivne. Između ostalih, tu su bile parole: Ni kurve, ni svetice – samo žene; Registrujte pedofile, a ne žene koje abortiraju; Bez države, bez gospodara – za radna i reproduktivna prava; Crkvu i boga – dalje od jajnika moga; Raspolažimo svojim telom, umom i novcem; Moje telo, moj um, moj rad; Neću da rađam robovsku radnu snagu; Siromaštvo ubija; Napred, nazad, nemam gde – radna knjižica prazna je; Podrška radnicama i radnicima u BiH; Kapitalizam ubija; Vratite fabrike!- Za radnice i radnike; Ni metle, ni borosane, nego sunce da nam svane; Da nam živi plaćen rad; Naša radna prava – horor i strava; Protiv patrijarhata i kapitalizma; Manite nas lažnih obećanja, gde će biti dobro samo vama; Ne diskriminirajte, već zapošljavajte; Kapitalizam ubija; Hodamo i za one kojima je to zabranjeno – za žene u Banja Luci...

Učesnice i učesnici marša su pravili buku uz pomoć bubnjeva, daira, zvečki, pištaljki i konzervi.

Tokom marša, od Trga Republike, preko Kolarčeve, Terazija, Kralja Milana, do Slavije sa megafona su se takođe čule ključne parole, koje su se potom zajednički izvikivale.

Obeležavanje se završilo u Centru za kulturnu dekontaminaciju, zakuskom i druženjem.



Žene – rad – glad ! Manite se poklanjanja cveća vratite nam naša preduzeća

Saopštenje povodom 8. Marta, Međunarodnog dana žena

Povodom 8 marta – Međunarodnog dana žena Mreža Žena u crnom i Rekonstrukcija ženski fond, organizuju ulični marš od Trga Republike, preko Slavije, do Centra za kulturnu dekontaminaciju, u subotu 8 marta, sa početkom u 13 časova.
Protestom ukazujemo na ugrožavanje radnih prava žena u Srbiji (manje plaćene, prve otpuštene i dvostruko opterećene), kao i na poguban uticaj patrijarhata, crkve i pojedinih zakona na ženska reproduktivna prava.

Rekonstrukcija ženski fond i Mreža Žena u crnom Srbije
Beograd, 05. 03. 2014.

Program
Okupljanje: Trg Republike u 13 časova
Ulični marš: Trg Republike – Centar za kulturnu dekontaminaciju, od 13 do 14 časova
CZKD: Performans Grupe SOS Vlasotinca, druženje, od 14 do 15 časova



Ne ratu u Ukrajini

Beleška sa protesta

Povodom ruske invazije na Ukrajinu, Žene u crnom su dana 05. marta 2014. godine, u crnini i ćutanju, organizovale protest ispred ambasade Ruske federacije u Beogradu, u Deligradskoj ulici.
Na protestu je bilo oko 20 aktivistkinja i aktivista Žena u crnom, a na protestu su bili istaknuti sledeći transparenti...

detaljnije...



Gay icon for 2013th year

As every year, GayEcho portal continues the tradition that declares the male and female gay icon for previous year. These are people whose work and dedication have contributed to greater visibility and better position of the LGBT community in Serbia, or are especially favorite among LGBT population.
The title of the male gay icon for 2013 got the winner of reality show Big Brother, Zarko Stojanovic, for his contribution to greater visibility of the LGBT community and improving the image of the LGBT community in Serbia.
The title of the female gay icon for 2013 received the Women in Black, Staša Zajović, for her many years of advocacy for LGBT rights, for her support of the LGBT community in Serbia and the region, despite the verbal attacks of certain activists, she didn't turn her back to LGBT community.
GayEcho portal is also declared the homophobes for 2013, and it's Zeljko Joksimovic, for his verbal attack on a transgender person Philip Janevski Fifi, participant of X factors Adria.

Ramizova pesma


Nikada nećemo zaboraviti zločin u Štrpcima

Žene u crnom su zajedno sa Fondom za humanitarno pravo i Inicijativom mladih za ljudska prava dana 27. februar 2014. godine, obeležile 21 godišnjicu zločina u Štrpcima.
Na taj dan 1993. godine, pripadnici paravojne formacije Osvetnici, kojom je komandovao Milan Lukić, a koja je delovala u sastavu Višegradske brigade Vojske Republike Srpske, na pruzi Beograd - Bar, iz voza 671 izvela je 19 putnika (18 Bošnjaka i 1 Hrvata), odvela ih u selo Prelovo, gde ih je opljačkala i pretukla, a potom odvela put nepoznatog sela u blizini Višegrada, gde ih je na obali reke Drine, likvidirala.

detaljnije...



Solidarnost sa feministkinjama u Španiji

Žene u crnom i feministkinja i aktivistkinje drugih organizacija su u sredu, 12. februara u 13h ispred ambasade Španije organizovale protest u crnini i ćutanju protiv moguće zabrane abortusa u Španiji. Time smo, nas više od 30 feminističkih aktivistkinja i internaciobalističkih drugarica, izrazile podršku demokratskim i feminističkim zahtevima žena u Španiji protiv zabrane abortusa. To se, pre svega, ticalo zahteva da se odmah povuče prednacrt zakona koji ugrožava prava, autonomiju, slobodu, zdravlje, život i dostojanstvo žena.

detaljnije...



Women in Black

As colourful armies, diplomats and models
Walk the red carpet of the World
(Dressed according to the latest fashion),
And the smell of blood and perfume
Lingers in the air,
You are still wrapped in Antigona’s black,
In the Virgin Mary’s black, Anne Frank’s black,
The black worn by the mothers of Jasenovac, the mothers of Bleiburg,
The mothers of Srebrenica...

I can see you
Talking to the raped women of Trnopolje,
Reaching out to the war orphans of Kozara,
Bowing your heads before the detainees of Omarska...

Alas, the black you’re wearing,
Is getting more black by the day.
Whereas I so long to see you
Wearing festive clothes in my lifetime.

Today, however,
Might and Arrogance
Shine brightly,
While Truth is wrapped in black.

But soon, young people
Will be talking about the time
When your blackness
On this black land
Was more beautiful than flowers.

Enes Kisevic


Poseta centru za azilantePoseta centru za azilante

BOGOVAĐA

Kako sam sa aktivistkinjama Žena u Crnom ušla u kafić u Bogovađi, doživela sam šok koji ponekad osetimo kada se po prvi put nađemo na ulicama velikih multikulturalnih gradova gde se mogu videti ljudi iz svih krajeva sveta, što sa Beogradom definitivno nije slučaj. Ovo je dakle delovalo kao paralelni svet i tada sam se setila da sam u svojoj zemlji često imala taj osećaj da se odjednom nalazim u drugom univerzumu: isto se dogodilo i kada sam volontirala u romskom naselju na Karaburmi. Taj utisak se stvara zahvaljujući tendenciji da se u Srbiji pojedine manjinske grupe u potpunosti odvoje od društva i svakodnevice, sve dok ono ne prestane da bude svesno njihove egzistencije i ignoriše ih do one krajnje, kritične tačke kao što se to u Bogovađi i desilo. Niko nije na vreme reagovao, ni govorio o tražiocima azila; čak i kada je 2011. godine otkriveno da nema dovoljno prostora u Centru za azilante i da stotine ljudi obitava u obližnjoj šumi bez redovnih snabdevanja hranom, stvari su ostavljene takve kakve jesu sve do ove zime.

detaljnije...