Ženska mirovna grupa feminističko - antimilitarističke orijentacije

Uvek neposlušne, i dalje na Ulicama...

Žene u crnom – 30 godina otpora

9. oktobra 1991. godine prvi put smo izašle na ulice Beograda – tada smo započele nenasilni otpor ratu i politici srpskog režima. Do sada smo organizovale oko 2 500 akcija na ulici. I dalje smo na ulicama...
Žene u crnom/ŽUC su aktivistička grupa i mreža feminističko-antimilitarističke orijentacije, koju čine žene, ali i muškarci različite generacijske i etničke pripadnosti, obrazovnog nivoa, socijalnog statusa, životnih stilova i seksualnih izbora.

Pročitajte više...

Nikada nećemo zaboraviti zločin u Štrpcima

beleška sa protesta

Žene u crnom su zajedno sa Fondom za humanitarno pravo i Inicijativom mladih za ljudska prava dana 27. februar 2014. godine, obeležile 21 godišnjicu zločina u Štrpcima.

Na taj dan 1993. godine, pripadnici paravojne formacije Osvetnici, kojom je komandovao Milan Lukić, a koja je delovala u sastavu Višegradske brigade Vojske Republike Srpske, na pruzi Beograd - Bar, iz voza 671 izvela je 19 putnika (18 Bošnjaka i 1 Hrvata), odvela ih u selo Prelovo, gde ih je opljačkala i pretukla, a potom odvela put nepoznatog sela u blizini Višegrada, gde ih je na obali reke Drine, likvidirala.

Protest je održan ispred glavne železničke stanice u Beogradu, a protestu je prisustvovalo 30 aktivistkinja i aktivista.

Na protestu su bili istaknutu sledeći transparenti, kao i devetnaest crnih papira sa imenima devetnaest otetih i ubijenih putnika:

- Odavde je krenuo voz smrti 671

- Voz je stao u 15.48h

- Oteti i ubijeni su:

- Esad Kapetanović, Ilijaz Ličina, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifet Husović, Senad Đečević, Ismet Babačić, Halil Zubčević, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memetović, Favzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvezdan Zuličić, Jusuf Rastoder, Toma Buzov

- Pamtimo zločin u Štrpcima (27.2.1993.-27.2.2014.)

- Žene u crnom za mir i pravdu

Protest je bio medijski propraćen, prošao je uz policijsko obezbeđenje, bez incidenata.